Met een management buy out verkoop je jouw bedrijf aan iemand van binnen de organisatie. Dit is een medewerker die doorgaans al enige tijd onderdeel is van het bedrijf. Een management buy out brengt vaak niet het maximale rendement op in vergelijking met bijvoorbeeld een verkoop aan een investeringsfonds. Toch kiezen veel ondernemers hier wel voor. Dat heeft met name te maken met het persoonlijke karakter van de verkoop.

Als ondernemer heb je hard gewerkt om van het bedrijf een succes te maken. Dit doe je niet alleen maar samen met een team van medewerkers. Wanneer iemand van binnen de organisatie het talent en het verlangen heeft om de organisatie te leiden kan het realiseren van die mogelijkheid meer waarde hebben dan enkel oog voor rendement. Daarnaast geeft een management buy out ook de volgende voordelen:

 • De MBO-kandidaat kent de organisatie van binnenuit en heeft vaak een hechte band met de andere medewerkers
 • De MBO-kandidaat heeft vaak al een nauwe relatie met belangrijke stakeholders, zoals leveranciers en klanten. Dit zorgt ervoor dat de continu├»teit van het bedrijf goed gewaarborgd wordt
 • De MBO-kandidaat kent haarfijn het bedrijfsproces en weet wat er anders moet.

  Aedificem begeleidt het volledige proces van een management buy out, van het eerste gesprek, het ophalen van (deel)financiering tot aan overdracht. Voor ons gaat het bij een management buy out echter niet om maximaal financieel rendement. Wat ons betreft hoort elke management buy out te gaan over het begeleiden van de transitie in leiderschap.

  De MBO-kandidaat begeleiden we in deze transitie met maatwerk. Denk hierbij aan het aanbieden van leiderschapstesten en inzicht in blinde vlekken en sterke punten. We beoordelen of de kandidaat het in zich heeft om de stap naar leiderschap op een nieuw niveau te maken en wat hiervoor eventueel nog nodig is.

  Daarnaast begeleiden we de transitie voor jou als ondernemer. Bij een bedrijfsoverdracht hoort loslaten en over geven maar ook lanceren. Als verkopende ondernemer leggen we samen met jou een fundament voor succes voor de opvolger.

  Ten slotte begeleiden we de organisatie in de transitie van leiderschap. We ondersteunen organisatorische wijzigingen en ondersteunen indien nodig tijdens de beginfase bij het doorvoeren van veranderingen.

  Zo realiseren we met elkaar een succesvolle overdracht.

  "Zonder Aedificem zou de groei nooit zo goed zijn gelukt. Achteraf zie ik pas hoe waardevol een financieel strategisch adviseur is."

  "Tijdens onze samenwerking kwam ik er achter dat groei met een financieel dashboard zoveel effectiever is dan door zelf op gevoel aan mijn eigen organisatie te blijven sleutelen."

  Ik wil meer weten over financieel management

  Meer weten over het opzetten en optimaliseren van het financieel management, vraag vrijblijvend een gesprek aan.

  De creatie en realisatie van waarde