Veel ondernemers binnen het MKB werken hard om autonome groei te realiseren. Groei op eigen kracht. Er zijn veel voorbeelden te vinden van bedrijven waar dit goed lukt. Toch is er ook vaak een schaduwzijde. Zelfstandige groei gaat namelijk vaak gepaard met veel tijd en stijgende kosten. Een verdubbeling van de omzet neemt al snel enkele jaren in beslag. Daarnaast nemen de interne kosten toe doordat er meer geïnvesteerd moeten worden in het salesteam, de marketing en de operatie. Terwijl de druk op de organisatie toe neemt blijft het resultaat vaak achter.

Met de aankoop van een bedrijf is het mogelijk om groei te realiseren in een kortere doorlooptijd, tegen lagere kosten en tegen een hoger rendement.

Bij aankoop van bijvoorbeeld een concurrent verlaag je namelijk de concurrentie, verbeter je jouw reputatie en kan je gebruik maken van cross sell. Dat heeft direct impact op de omzet. Daarnaast is het mogelijk om kosten te verlagen door bijvoorbeeld het centraliseren van IT, HR en Finance, het realiseren van betere inkoopvoorwaarden en het verlagen van huisvestingskosten. Het resultaat is dus een beter rendement.

Aedificem ondersteund Mkb-ondernemers met groeiplannen door de begeleiding van aankoop van bedrijven. Ook hier is net als bij een bedrijfsverkoop de voorbereiding van groot belang.

Het stappenplan voor het kopen van een bedrijf

1

Oriëntatie

Wanneer je het voorbereidingsprogramma hebt doorlopen heb je duidelijk voor ogen hoe een overname de gewenste groei kan realiseren. De buy and build strategie is tijdens de voorbereiding uitgewerkt en geeft een duidelijke richting. Tijdens de oriëntatiefase stellen we selectiecriteria op en voeren we een marktonderzoek uit. We selecteren en benaderen alle mogelijke kandidaten op een unieke manier. Tijdens een telefonische intake toetsen we onze selectiecriteria. Indien de onderneming voldoet aan de selectiecriteria start het acquisitietraject.

2

Acquisitie

Tijdens de onderhandelingsfase is het essentieel om ratio en emotie te scheiden. We helpen jou als ondernemer om oog te hebben voor de juiste details en voeren de onderhandelingsgesprekken. Na het kiezen voor de juiste dealstructuur voeren we een due diligence onderzoek uit. Op basis daarvan plaatsen we een definitief bod.

3

Nazorg

Na het vieren van een succesvolle acquisitie begint het echte werk: het realiseren van de potentie die we samen vooraf zagen. Aedificem ondersteund de ondernemer en het managementteam ook tijdens die fase met daadkracht en ervaring.

"Zonder Aedificem zou de groei nooit zo goed zijn gelukt. Achteraf zie ik pas hoe waardevol een financieel strategisch adviseur is."

"Tijdens onze samenwerking kwam ik er achter dat groei met een financieel dashboard zoveel effectiever is dan door zelf op gevoel aan mijn eigen organisatie te blijven sleutelen."

Ik wil meer weten over financieel management

Meer weten over het opzetten en optimaliseren van het financieel management, vraag vrijblijvend een gesprek aan.

De creatie en realisatie van waarde