De waarde bepaal je niet bij verkoop

Eén van de vragen die we van ondernemers altijd krijgen in het eerste gesprek: ‘hoeveel is mijn onderneming waard?’. Het is een vraag die we goed begrijpen, het is vaak één van de drijfveren om een bedrijf te verkopen. Om de waarde van jouw bedrijf te berekenen voeren we een waardebepaling uit. De waarde bepaal je echter niet bij verkoop. Dat doe je al veel eerder.

De waarde van een onderneming is voor veel ondernemers de basis voor het pensioen. Het is daarmee heel belangrijk om te weten hoeveel het bedrijf waard is en om te berekenen of dit dan voldoende dekkend is voor het pensioen. Veel ondernemers stellen een waardebepaling uit tot het moment van verkoop. Daarmee is de waarde dan ook gelijk definitief. De waarde van een bedrijf is afhankelijk van een groot aantal factoren, waarvan de meeste factoren te beïnvloeden zijn, wanneer je er op tijd mee aan de slag gaat. De waarde bepaal je dus bij voorkeur niet bij verkoop, maar ruim van tevoren. Door de huidige en gewenste waarde te berekenen weet je precies wat er te doen staat tijdens de voorbereiding op verkoop.

Ook tijdens de verkoop is een waardebepaling belangrijk. Echter zal de koper altijd zelf ook een waardebepaling uitvoeren. Daarbij wordt de definitieve waarde uiteindelijk altijd bepaalt door de markt. Jouw onderneming is namelijk zoveel waard als dat de markt ervoor wil betalen.

Ben je benieuwd naar een indicatie van de waarde van jouw bedrijf op dit moment? Volg dan de webinar: http://aedificem.hubspotpagebuilder.com/bedrijf-verkopen.

Wil je direct weten waar je staat, neem dan vrijblijvend contact op of plan een gratis adviesgesprek in.